Falling out with Adam Michnik

My professional detachment causes upset

Nasze stosunki [z Adamem Michnikiem] później się skomplikowały. Te komplikacje już się zaczęły w jakimś sensie telefonicznie, kiedy ja odgrywałem istotną rolę, którą on oczywiście uznawał i znał, bo był jednym z najbliższych kontaktów, zarówno od strony Aneksu, jak i od strony informacyjnej. I wspominałem o tym, że kiedy on u Księdza Jankowskiego tam na plebanii siedział, kiedy trwał strajk, on słyszał jedną moją analizę, która była, nie wiem, w BBC czy też w Wolnej Europie, nie wiem, i on był wściekły wtedy, bo to było z takim dystansem czysto analitycznie, porównawczo z takimi ruchami, które miały miejsce gdzie indziej w Europie. I on wtedy powiedział, co już cytowałem, że ja patrzę na nich okiem ichtiologa, co nie było prawdą – ja byłem szalenie zaangażowany w to co się dzieje, ale faktem jest, że wtedy kiedy zajmowałem się analizą – i do dzisiaj zresztą – próbuję zachować dystans i do dzisiaj zresztą mam na tym tle konflikty.

Our relations with [Adam Michnik] became complicated after a while. These complications had begun over the telephone when I was fulfilling a significant role which he, of course, acknowledged and knew because he was one of the closest contacts with Aneks and a source of information. I’ve already mentioned how when he was staying with Fr Jankowski in his presbytery during the strike, he heard one of my analyses which was broadcast by the BBC or maybe Radio Free Europe and he was furious because it was a purely analytical, detached comparison with similar movements in other European countries so, in other words, without any emotional engagement. That’s when he said what I’ve already mentioned here that I was regarding them with the gaze of an ichthyologist which wasn’t true – I was very engaged with the events. However, then as now, when I’m preparing an analysis, I try to maintain a certain detachment. To this day there is conflict on account of that.

Tags: Adam Michnik, Fr Henryk Jankowski